keskiviikko 1. toukokuuta 2013

J.K. Rowling: Paikka vapaana

Alkuteos: The Casual Vacancy
Ilmestymisvuosi: 2012
Sivumäärä: 543

 Kun Barry Fairbrother lyyhistyy hengettömänä golfklubin pihaan, Pagfordin pikkukaupunki menee sekaisin. Pidetyn ja toimeliaan paikallisvaltuutetun kuolemaa suree moni, mutta Barryn poismeno herättää myös levottomuutta.
Valtuustosalissa on paikka vapaana - kuka siihen istuu?
Romaani marssittaa lukijan eteen suurten joukon kaupunkilaisia: nuoria ja vanhoja, onnellisia ja onnettomia, konservatiivisia ja uudistusmielisiä, kaunaisia ja hyväntahtoisia. Jokaisella on ollut jokin yhteys Barryyn.
Yhden miehen ympärille kutoutuu aikeiden, haaveiden, menetysten ja salaisuuksien tiheä verkosto.

Joululahjakirja jota pian aloitinkin lukemaan, mutta jäi aika nopeasti kyllä kesken. Ei missään nimessä järjin kiinnostava alku, vaikka kirja alkaakin heti kuolemalla. Henkilöitä oli niin paljon, että vaati pienen hetken, jotta oppi muistamaan kaikki nimet. Luin hieman netistä muita arvosteluja mitä mieltä muut ovat olleet ja aika lailla kahtia arvostelut olivat jakautuneet. Odotukseni kirjaa kohtaan eivät olleet hääppöiset, koska onhan tämä kirja aivan eri kategoriaan kuuluva kun Potterit, joten en edes aloittanut tätä niihin vertaamaan, mutta siitä huolimatta petyin hieman. 
Loistava kirjailija, mutta tämä kirja ei vain kolahtanut juuri minuun. Tuntui hieman sieluttomalta, eikä kenestäkään henkilöstä ehtinyt oikein saada muuta kuin pintaraapaisun. Kiinnostavia henkilöitä ja tarinoita, mutta oli myös monta henkilöä kenen ylitse olisin halunnut hypätä, mutta luin kuitenkin. Ehkä kiinnostavimmaksi valitsisin nyt kirjan luettuani Andrewin, koska hänestä löytyi monenlaisia puolia, kun taas mielenkiinnottomimmaksi Howardin. 
Joissain kohdin pääsin tarinaan kiinni, mutta sitten taas mielenkiinto lopahti. Ei missään nimessä kuitenkaan tyrmäävän huono, jaksoin lukea tämän parin päivän aikana kokonaan, kun alun vaikeuden yli pääsin. Minulle jäi tästä kirjasta hieman ristiriitainen mielipide. Tavallaan monella tavalla pidin, mutta monien tylsiltä tuntuneiden kohtien takia en.
Luulisin, että kun jossain vaiheessa luen tämän toisen kerran niin tämä saattaa jopa yllättää ja olla hyvä, kun tietää jo henkilöt paremmin alusta alkaen ja osaa lukea tämän toisella tavalla. 

★★★

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti