maanantai 19. elokuuta 2013

Jennifer E. Smith: Tilastollinen todennäköisyys kohdata se ainoa oikea

 Alkuteos: The Statistical Probability of Love at First Sight
Ilmestymisvuosi: 2012
Sivumäärä: 203
Arvosana: ★★★

Seitsemäntoistavuotiaan Hadleyn vanhemmat ovat eronneet, ja isä on muuttanut Connecticutin-kodista Englantiin. Kesäloman alussa Hadley joutuu matkustamaan Lontooseen isänsä ja uuden äitipuolensa häihin, vaikka mikään ei ole hänestä vastenmielisempää. 
      Sattuman oikusta Hadley tapaa New Yorkin kentällä salaperäisen brittipojan, Oliverin, ja nuoret päätyvät lentokoneessa yllättäen vierekkäisille paikoille. Yli seitsentuntisen lennon aikana Hadley ja Oliver tutustuvat, ja tuntuu kuin he ilmiömäisesti täydentäisivät toisiaan.
      Lentokentän tungoksessa Hadley kuitenkin kadottaa Oliverin. Kiiruhtaessaan kohti vihkikirkkoa Hadleyn mielessä on vain Oliver ja lentokentällä vaihdettu taianomainen suudelma. Hadley ei tiedä edes Oliverin sukunimeä, mutta hänet on pakko löytää.

Englanninkielisen alkuteoksen nimeä kirjoittaessani tuohon alkuun sain moneen kertaan katsoa, että menee varmasti oikein, enkä oikein ole vieläkään varma. On kyllä harvinaisen pitkä nimi, mutta aika hauska. Suomennos ei niinkään. Minun kiinnostukseni se joka tapauksessa herätti ja luin hyviä arvosteluita tästä kirjasta. En kuitenkaan sitä lähikirjastostani löytänyt joten unohdin koko kirjan. Nyt sitten sattumalta jostain poistolaarista kirjakaupasta tämän löysin ja täytyihän tuo ostaa. 

Kirja oli pienoinen pettymys. Siinä oli paljon aineksia siihen, että se olisi minut ihastuttanut, mutta sitä se ei täysin tehnyt. Matkustelen itse melko paljon ja pidän yleensä matkustamiseen liittyvistä kirjoista joissa vietetään aikaa lentokentillä, juna-asemilla ja muissa vastaavissa paikoissa, joissa aika on tavallaan pysähdyksissä. Siltä osalta kirja upposi minuun, pidin siitä kuinka lentokenttä oli kuvailtu ja tunnelma siellä. Myös kevyt kerronta ja ajan hidas liikkuminen suloisesti alkavassa tarinassa vaikutti hyvältä alulta, mutta tarinan edetessä Hadleyn ja Oliverin rakkaustarina taas ei uponnut täysin minuun.

Minulta meni kirjaa lukiessani jotenkin kokonaan ohi se hetki kun Hadley ihastui Oliveriin. Tapahtui se sitten hitaasti tai nopeasti, minä en jotenkin pintaa syvemmälle heidän tarinaansa nähnyt. Aion lukea vielä joskus tämän kirjan toisenkin kerran ja toivon, että huomaan silloin jotain mikä minulta saattoi nyt jäädä huomaamatta. Muuten mielestäni kirjassa oli hyvin käsitelty Hadleyn ja Oliverin suhteista heidän vanhempiinsa. Kirja oli hyvä, mutta toivon sen olevan vielä parempi toisella lukukerralla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti