tiistai 13. elokuuta 2013

Laini Taylor: Karou, savun tytär

Alkuteos: Daughter of Smoke and Bone
Ilmestymisvuosi: 2011
Sivumäärä: 538
Arvosana: ★★★★★

Karou opiskelee Prahan taidekoulussa ja hengaa kahviloissa kuten kuka tahansa nuori. Mutta Karou ei ole tavallinen tyttö. Hän osaa puhua kahtakymmentä kieltä ja on loistava piirtäjä, jonka luonnoslehtiöt ovat täynnä hirviöiden kuvia.
Muut eivät tiedä, että kimeerit ovat oikeasti Karoun ystäviä: Issa, joka on käärme vyötäisiltä alaspäin ja nainen vyötäisiltä ylöspäin; Yasri, jolla on papukaijan nokka ja ihmisen silmät. Ja Brimstone, oinaansarvinen toivomuskauppias, jonka salaperäinen firma on Karoun koti. Ihmeellistä kyllä, ihmiset näyttävät kimeerien silmissä vajaavaisilta, sillä tavallinen keho ilman muilta lajeilta lainattuja ominaisuuksia on heidän mielestään hukattu mahdollisuus.
Karou auttaa Brimstonea ja käy salaisilla matkoilla ympäri maailman. Yhdellä näistä matkoista Karou kohtaa Akivan, enkelin. Akivan tarkoitus on surmata Karou, joka kuitenkin pääsee pakoon. Akiva lähtee etsimään häntä ja huomaa pian rakastuneensa palavasti.

Aivan mahdottoman hyvä! Ihastuin kirjaan heti alusta alkaen. Koko alku asetelma tarinassa lupailee jo niin paljon. Karou on sinihiuksinen tyttö joka elää normaalissa maailmassa, mutta kuljettaa samaan aikaan hampaita ympäri maailman Brimstonelle jolla on oinaansarvet päässä. Kuulostaa melkein liiankin kummalliselta. Kun minulle selvisi, etteivät kimeerit tosiaan ole vain Karoun piirroslehtiön outoja puoli-ihmisiä vaan hän elää niiden kanssa, meinasin ruveta jo epäröimään onko tämä sittenkään sellainen kirja mistä pidän. Turhaan kuitenkin epäilin, tämä todellakin oli!

Karou on hyvä päähenkilö, tarpeeksi erikoinen sinisine hiuksineen tähän tarinaan ja siksi uskottava. Hän ei tiedä menneisyydestään oikeastaan mitään ja on muutenkin tietämätön ystäviensä kimeerien asioista, mikä saa tarinasta vain entistä mielenkiintoisemman ja jännittävämmän. Varsinkin kun hänelle alkaa selvitä asioita. Kirjan kaikki henkilöt sopivat niin hyvin tarinaan, ettei mikään tuntunut ikävältä henkilöltä lukuun ottamatta sitä seikkaa, että tarinassa liikkuu enkeleitä.

Kirjan mies päähenkilönä enkeli. Enkeli! Ei ei ei ei. Minä en pidä yhtään enkeleistä missään kirjoissa. Lentävät ihmiset taivaalla. En vain saa päähäni niitä liitämään luontevasti taivaalle suurin siivin. Olen jopa joissain tarinoissa, joissa enkeli on ollut pienessä sivuosassa, kuvitellut heidät vain mielessäni tavallisiksi ihmisiksi ilman siipiä. No tämä kirja onneksi teki poikkeuksen. Oikein paljon kun kirjasta pitää, niin pakkohan se oli sitten vain hyväksyä enkelit ja annoin niille tässä kirjassa mahdollisuuden. Onneksi myös annoin, koska tykästyin Akivaan, vaikka hän enkeli olikin. Sain kerrankin luotua päähäni kohtalaisen järkevän kuvan enkelistä tarinassa. Akiva henkilönä liikkui aika paljon täydellisyyden rajamailla, mutta ei onneksi mennyt rajan yli ja pystyin pitämään hahmosta.

Kirjan lopun paljastukset olivat aluksi minulle liikaa. Pidin liikaa Karousta itsestään, mutta kun aloin ajattelemaan asiaa niin nyt en varsinkaan millään malttaisi odottaa seuraavaa osaa, koska nyt on jotain mistä jatkaa toisessa kirjassa. Maailma jonka Taylor on luonut on niin häkellyttävän mielenkiintoinen ja koko kirjan tarina on niin omalaatuinen. Palavat enkelit, oudot kimeerit ja Brimstonen kauppa. Ehdottomasti yksi parhaita kirjoja joita olen lukenut. Tätä kirjaa ei voi laskea käsistä!

Seuraava osa Aika taistelun ja tähtivalon ilmestyy suomeksi 13.9.2013!

2 kommenttia:

  1. Minustakin tämä kirja oli ihana! :) Laini Taylor on kynäillyt niin erikoisen ja ehdottomasti erilaisen maailman ja hienon päähenkilön. Tuli luettua suunnilleen päivässä loppuun. Jatko-osa odottelee lukupinossa jo ja ajattelin tarttua siihen seuraavaksi.

    VastaaPoista
  2. Minun tuli myös luettua heti saman päivän aikana loppuun, kun millään kesken pystynyt jättämään. :) Omaan englanninkielen taitooni en luota tarpeeksi, että uskaltautuisin tätä englanniksi lukemaan. Täytyy vain odotella kärsivällisesti suomennosta.

    VastaaPoista